Omavarainen, monimuotoinen energiantuotanto varmistettava

Uusi Vantaa

Energiansaanti on jokapäiväisen arkemme elinehto. Sähköä tulee kun töpselin työntää pistorasiaan. Saunaa ja taloja lämmitetään, tuotantolaitoksia pyöritetään ja katuvaloja poltetaan.

Mutta riittääkö energia tulevaisuudessa tähän kaikkeen? Ja kenen energiaa lampuissamme poltamme? Viime aikoina on kuulunut huolestuttavia uutisia, että esimerkiksi Venäjällä on suuret intressit päästä niskan päälle suomalaisilla energiamarkkinoilla. Pohjoismaalaiset markkinat kiinnostavat monia ja myös suomalaisilta energiankuluttajilta halutaan rahat pois.
Jos haluamme varmistaa energian riittävyyden ja kohtuullisen hinnan, meidän on vakavasti pohdittava energiastrategiaa niin Vantaan, Suomen kuin EU:nkin tasolla. Emme voi jäädä Venäjältä tuodun energian varaan. Itäenergian tuotantotapoja ja sen aiheuttamia ympäristöongelmia on mahdoton valvoa. Lisäksi venäläisen energian saannissa saattaa ilmetä yllättäviä epävarmuustekijöitä.

Meidän täytyy keskittää voimamme omavaraisen ja mahdollisimman monimuotoisen energiantuotannon turvaamiseen. Vantaan kaupungin on turvattava äänivaltansa Vantaan Energiassa ja oltava aktiivinen kohtuuhintaisen energiansaannin varmistamisessa kaikkiin vantaalaisiin koteihin.

Yksi energiansaantikanava on tietysti tuontisähkö, mutta meidän tulee täysimääräisesti varmistaa kaikki muutkin saatavilla olevat keinot. Viime aikoina on ollut paljon puhetta mm. jätteenpoltosta. Poltto on tehokas ja ympäristöystävällinen tapa päästä eroon jätteestä ja samalla tuottaa energiaa. Tuulivoima ja aurinkoenergia ovat edelleen Suomessa varsin vähäisellä käytöllä ja niiden käyttöä voitaisiin helposti lisätä. Myös biopolttoaineiden käytön tehostamishankkeita tulisi nopeasti selvittää.

Ydinvoimalla on oma tärkeä roolinsa energiastrategian toteuttamisessa. Se mahdollistaa Kioton sopimuksen noudattamisen päästöjen osalta ja antaa Suomelle todellisen mahdollisuuden olla omavarainen. Kun suomessa mietitään, pitäisikö meidän rakentaa vielä kuudeskin ydinvoimala, Venäjällä suunnitellaan pelkästään Pietarin ympäristöön rakennettavaksi neljää uutta reaktoria. Suomi ostaa tälläkin hetkellä energiaa useista Venäjän vanhoista, rappeutuneista ydinvoimaloista.

Myös tavallinen kuluttaja voi omilla valinnoillaan vaikuttaa merkittävästi energian riittävyyteen. Energiaasäästävät kodinkoneet, ilmalämpöpumput, maalämpö, aurinkopaneelit ja muut tämänkaltaiset ratkaisut tuovat oman merkittävän lisänsä yhteiseen energiapolitiikkaan.
Emme voi jäädä kädet ristissä odottelemaan, mitä naapureissamme tapahtuu. Meidän on aktiivisesti ryhdyttävä etsimään monipuolisia ja kestäviä ratkaisuja energiakysymykseen. Ja tämä on tehtävä nyt, ennen kuin ongelmat koskettavat arkipäiväämme.

Petri Koivuniemi

 

Petri Koivuniemi 320l 04