Tilojen vuokraamisen pelisäännöt

Helsingin Sanomat

(toimittajana Ville Seuri HS)

Vantaan kokoomus aikoo lopettaa tilojen vuokraamisen kaupungille. Kunnallisjärjestön puheenjohtajan Petri Koivuniemen mukaan se, että puolue vuokraa kaupungille kiinteistöjä, antaa äänestäjille huonon kuvan sen toiminnasta.

"Haluamme puhtaan pöydän, ettei kenenkään tarvitse ihmetellä, onko puolueiden tarkoitus vain hankkia kiinteistöjä ja vuokrata niitä kaupungille ylihintaan", hän sanoo.

Kokoomuksella on Tikkurilassa 305 neliömetrin toimistotila, jonka se on vuokrannut kaupungille 13,50 euron neliöhintaan. Koivuniemi aikoo elokuussa ehdottaa kunnallisjärjestön hallitukselle, että vuokrasopimuksen päätyttyä tila joko otetaan puolueen käyttöön, vuokrataan yksityisille tai myydään. Sopimus tosin päättyy vasta toukokuussa 2013.

Vantaan kaupunki vuokraa kokoomuksen lisäksi tilaa sosiaalidemokraateilta. Demarien Tikkurila Säätiön kahdessa kiinteistössä Tikkurilassa on sosiaali- ja terveystoimen tiloja. Korson työväenyhdistyksen Metsotorni puolestaan toimii remontin alta kaupungintalosta muuttaneiden virkamiesten työtilana. Sdp:ssä tilan vuokraamista kaupungille ei pidetä ongelmallisena.

"Kun homma on hoidettu avoimesti ja vuokrat ovat läpinäkyvät ja vertailukelpoiset, ei mitään ongelmia pitäisi olla", sanoo Sdp:n Vantaan kunnallisjärjestön puheenjohtaja ja Tikkurila Säätiön hallituksen jäsenMarkku J. Jääskeläinen.

Kaupunki maksaa puolueilta vuokratuista tiloista vuokraa 9,45-13,50 euroa neliöltä. Vuokrat ovat halvimmat Korsossa ja kalleimmat Tikkurilassa. Kiinteistömarkkinoilta tietoa keräävän KTI Kiinteistötiedon mukaan vuokrat ovat keskitasoa näillä alueilla.

Viimeisimmän vuokrasopimuksen kaupunki teki Metsotornin tiloista helmikuussa. Kiinteistöjohtaja Pasi Salon mukaan Korson työväenyhdistyksen tarjous oli selvästi parempi kuin seuraavaksi edullisin tarjous.

"Toiseksi edullisin kiinteistö oli 15 prosenttia kalliimpi eikä yhtä hyvien liikenneyhteyksien varrella."

Vaikka demarit eivät vielä aio katkoa vuokrasuhteita kaupunkiin, on puolueessa mietitty vaihtoehtoista käyttöä kiinteistöille. Syyt liittyvät omaisuuden hyvään hoitoon.

"Kaupunki on meillä iso vuokralainen, ja sijoittajan kannalta on hankalaa, jos kaikki munat ovat samassa korissa", sanoo Jääskeläinen.

"Tikkurilan keskustassa kehittämisaloitteita muilta toimijoilta tulee koko ajan, ja niitä pohditaan säätiön hallituksessa."

Korson työväenyhdistyksen puheenjohtaja Matti Aittakallio arvelee, ettei kokoomuksenkaan suunnitelman taustalla ole halu puhdistaa ilmaa, vaan tehdä entistä enemmän voittoa. Hän epäilee, etteivät kaupungin maksamat vuokrat riitä kokoomukselle.

Koivuniemi kiistää: "Ei ole kyse paremmasta tuotosta, vaan tämä on ihan moraalinen kysymys."

Petri Koivuniemi

 

Petri Koivuniemi 320l 04