Vantaa-uudistus

Vantaa-uudistus
Petri Koivuniemi
Kokoomuksen Vantaan Kunnallisjärjestön puheenjohtaja

Vantaalaisena kokoomuslaisena olen tottunut ajattelemaan, että kaikki asiat voi tehdä paremmin. Meillä on ollut nyt pitkän aikaa sellainen tekemisen meininki, että siellä missä on vielä kehittämisen varaa, siellä myös kehitytään.

Vantaalla on viime vuosina tehty lukuisia uudistuksia: on kehitetty yrittäjien palveluita yhden luukun taktiikalla, on ravisteltu hallinnollisia rakenteita, on otettu härkää sarvista ja pysäytetty vuosien kuluessa käytännöksi vakiintunut velkaantumisen kierre. Vantaalla velkaantumisesta on syytetty usein kasvavan kaupungin investointitarvetta. Toivoisin kuitenkin, että voimme jatkossa investoida ilman suurta velkataakkaa. On Vantaa-uudistuksen paikka!

Mitä se Vantaa-uudistus sitten käytännössä tarkoittaa? Se tarkoittaa tosiasioiden hyväksymistä: palvelut pitää pystyä järjestämään aikaisempaa edullisemmin. Tämän ei tarvitse tarkoittaa palvelutason heikentymistä. Vantaalla työskentelee koko joukko osaavia alansa ammattilaisia, joiden työpanokseen palveluiden taso nojaa. Heille pitää luoda maan parhaimmat työskentelypuitteet! Tämä tarkoittaa vähemmän hallintoa, joustavuutta palveluihin ja joidenkin palvelujen kohdalla keskittämistä.

Minulle on tärkeää, että palvelut ovat saatavilla silloin kun niitä tarvitaan. Jos tarvitsen hammaslääkäriä, en välttämättä haluaisi käyttää jonottamiseen puolta työpäivää vaan hoitaisin asian illansuussa. Tai jos lapseni tarvitsee päivähoitoa, olisi hienoa voida sovittaa hänen hoitopäivänsä työpäivieni mukaan.

Nämä ovat vasta toiveita. Ratkaisuja ei toistaiseksi ole, sillä kaikkia vaihtoehtoisia malleja ei ole vielä kokeiltu. Kuntapalvelut voi järjestää ja asiat ratkaista lukuisin eri tavoin.

Kun kyse on kuntalaisen hyvinvoinnista, pahinta on menneisyyteen jämähtäminen. Kaikkea ei tarvitse uudistaa, mutta tosiasiat on tunnustettava: peruuttamalla ei pääse eteenpäin!

 

Petri Koivuniemi 320l 04