Sisäiset vaalipiirit käyttöön kuntauudistuksessa

Sisäiset vaalipiirit käyttöön kuntauudistuksessa

"Kuntauudistusta pitää tarkastella tulevien vuosikymmenien ja kokonaisedun kannalta. Asukkaiden tasavertaisuus edellyttää vaalipiirejä kuntavaaleihin. Vaalipiirien paikka-kiintiöitä määritettäessä on otettava asukasluvun ohella huomioon myös liitoskuntien maa-alojen suhde."

 

Petri Koivuniemi
Kokoomuksen Vantaan kunnallisjärjestö ry, puheenjohtaja

Kuntauudistuskeskustelu jumiutuu helposti palveluista ja eduista väittelyyn. Jos kuntauudistuksen halutaan etenevän, tärkeät vaikuttamiseen liittyvät kysymykset on ratkaistava ensin. On tärkeää, että kuntien asukkailla on tulevaisuudessakin usko mahdollisuudesta saada äänensä kuuluviin ja etujensa tulevan valvotuksi. Vasta sen jälkeen pääsemme keskustelemaan itse asiasta: miten turvata kuntalaisten palvelut ja hyvinvointi tulevina vuosikymmeninä.

Suomessa on suuria ja vähäväkisiä kuntia, pieniä ja runsasväkisiä kuntia, sekä kaikkea siltä väliltä. Miten voimme taata asukkaiden etujen ja alueiden kehittämisen tasavertaisuuden uusissa kunnissa?

Paras keino on jakaa kunnat sisäisiin vaalipiireihin, joissa huomioidaan alueiden erilaisuus. Yksi kunta, yksi vaalipiiri -malli ei enää toimi. Paikkakiintiöissä tulisi huomioida asukasluvun lisäksi myös alueen maa-ala. Näin varmistetaan, että myös "syrjäisemmät" ja vähäväkisemmät alueet saavat äänensä kuuluviin.

Kotikaupungillani Vantaalla on näyttöä ison alueensa tasavertaisesta kehittämisestä. Tästä kiitos toimivalle lähidemokratialle ja kattavalle alueelliselle edustukselle kunnan toimielimissä.Tätä mallia voidaan hyvin soveltaa myös uusiin tulevaisuuden kuntiin.

Painotus asukasluvun ja maa-alan kesken on tässä esimerkissä 50% / 50%. Paikkamäärien vaihteluväliä on pienennetty jakamalla noin neljännes paikoista liitoskuntien kesken ns. tasapaikkoina. Osuus muista paikoista, vertailuluku,saadaan laskemalla (pelkistetty kaava) esim. Vantaa= (61,0830+27,3658)/200 * (75-20) = 24,32 pyöristetään ==> 24

Lisätietoja: Petri Koivuniemi p. 040 501 7030, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Petri Koivuniemi 320l 04